Artikler

Vil du have et stykke (plastik) tyggegummi?

Af Malene Hjort Berthelsen

Tyggegummi er en favorit hos mange, og vi tygger løs på de små hvide firkantede stykker. Men hvad du måske ikke ved er, at når du tager endnu et stykke fra tyggegummipakken, så putter du plastik i munden. Størstedelen af det tyggegummi, du køber i supermarkedet, indeholder nemlig plastik.

Det er langt fra alle som ved det, da det er ikke ligefrem noget, producenterne går og reklamerer med. Faktisk står de kemiske betegnelser for plastik ikke engang i ingredienslisten. Plastikken indgår som en del af den ingrediens, der betegnes som ”gumbase” eller ”gummibase” på bagsiden af pakken, og som er den del af tyggegummiet, der gør, at det er til at tygge på længe ad gangen.

Vidste du at?
Konventionelt tyggegummi består af en syntetisk gummibase, så det kan – ligesom alt andet plastik – ligge i naturen i rigtig mange år, før det er nedbrudt til mikroplastik.

Gummibasen består af en blanding af plastik og en række syntetiske stoffer, og den udgør typisk 25-30% af tyggegummiet. Det plastik, der kan være i gummibasen, er eksempelvis ”Polyethylene”, som er en af de mest anvendte plastiktyper, der bl.a. bruges til fremstilling af plastikposer og plastikflasker. Tyg lige på det.

En kilde til meget plastik i naturen

Plastik i tyggegummi er ikke kun uappetitligt, det er også en kilde til, at plastik ender i naturen. Alt for mange glemmer at tyggegummiet skal i skraldespanden efter brug, og hvert fjerde stykke affald er faktisk tyggegummi, ifølge Hold Danmark Rent. Resultatet er, at mange fortove er klistret til af tyggegummiklatter. Langsomt slides mikroplastik af klatterne og ender i nærliggende miljø eller bliver med regnvand skyllet ud i kloakkerne, hvor det så kan risikere at ende i havet. Tyggegummi i naturen bliver altså endnu et bidrag til den voksende plastikforurening.

Plastik og tyggegummi i naturen
Tyggegummi er overalt på fortove og gader

Et alternativ til tyggegummielskeren

Men der er håb, hvis du ligesom os elsker tyggegummi og ikke har lyst til at undvære det. Der findes nemlig alternativer som f.eks. True Gum, der er uden plastik. Bag det står Morten Ebdrup, Zabrina Ziegler, Jacob Motzfeldt og Peter Regnersgaard, som for syv år siden satte sig det mål at lave et grønt alternativ til det konventionelle plastikfyldte tyggegummi:  

– Vi startede det, fordi vi til vores store forskrækkelse opdagede at det tyggegummi, vi havde tygget på de første 25 år af vores liv, var lavet af plastik. Vi følte os ført bag lyset af tyggegummiproducenterne, og har siden da arbejdet på at lavet et grønt alternativ, siger Morten Ebdrup, CEO i Truegum.

Det grønne alternativ er lykkedes, og True Gums produkter er fri for plastik. I stedet for en gummibase af plastisk og andre syntetiske stoffer, bruger de harpiksen fra et gummitræ, der vokser i Sydamerika som fundament for deres tyggegummi.

Men husk, selv om det ikke indeholder plastik, skal det stadig i skraldespanden efter brug!