Artikler

reCIRCLE: Genbrugelig takeaway-emballage

Den schweiziske virksomhed reCIRCLE tager kampen op mod engangsemballage ved at producere genbrugelig takeaway-emballage.

En stor del af det plastik, der hvert år produceres verden over, bliver brugt til emballage, hvoraf det meste af dette er engangsemballage. En af de industrier, der bruger rigtig meget engangsemballage, er takeaway-industrien. Det resulterer i rigtig meget engangsbrug og affald, og derfor er det vigtigt, at vi tænker mere genbrug – også når det kommer til takeaway-emballage.

Det gør de i Bern i Schweiz, hvor virksomheden reCIRCLE har designet en genbrugelig takeaway-emballage, der kan returneres til et af de over 1000 spisesteder, der er med i ordningen.

reCIRCLE laver genbrugelige plastikbøtter, plastikkopper og plastikbestik, som forbrugeren kan få leveret deres takeaway i, og som, når emballagen er tom, kan afleveres til et af de mange spisesteder i ordningen, hvorefter det kan vaskes og genbruges. Det er en smart løsning på en del af vores store affaldsproblem. Det bør vi se mere af i Danmark.

Produktion af genbrugsemballager, der kan vaskes op, er standardiseret i størrelse og design og er tænkt ind i et delt system mellem flere aktører, er smart, fordi det forlænger emballagens levetid, og levetiden på den ressource den er lavet af, samtidig med at genbrug er et affaldsforebyggende system. Affald der er omkostningstungt at behandle, som bidrager til CO2-udledning i behandlingsprocessen og som udgør en øget forureningsrisiko især om sommeren, når der spises meget takeaway udendørs, hvor skraldespandene er overfyldte.

reCircles genbrugelige emballage

Mere fokus på genbrugsløsninger i Danmark

I Danmark er vi verdensmestre i at producere affald, og hvis vi skal gøre noget ved det, så skal vi have et meget større fokus på genbrugsløsninger. Vi har i Danmark et ekstra stort ansvar for at gå forrest og vise vejen til, hvordan vi kan leve bæredygtigt i et moderne og rigt samfund, hvor vores forbrug ikke skaber bjerge af affald, der ikke er bæredygtigt.

Derfor bør vi i Danmark blive inspireret af historier som reCIRCLEs, hvor genbrugsløsninger og bæredygtighed er en integreret del af forretningsmodellen. I Danmark venter vi stadig på et genbrugssystem med genopfyldelig genbrugsemballage i større skala. For nylig meldte den danske startup kleen hub sig på banen, hvor de på Vesterbro i København laver en pilot på at teste et genbrugssystem for takeaway-emballage. Men vi skal op på niveau og skala med reCIRCLE, for at det for alvor batter på miljøfronten.

“Genbrug og genbrugssystemer er fremtiden for emballager og for at knække kurven for plastikspild og plastikforurening. I Danmark har vi de bedste muligheder for at være laboratorieland for den slags nye grønne løsninger, men vi skal igang nu, hvis vi skal komme foran”, udtaler strategisk direktør i Plastic Change Anne Aittomaki.

Emballagen bliver producentens ansvar fra 2025

I dag er producenterne bag engangsemballager ikke ansvarlige for deres produkter, efter de er solgt. Dette kommer dog til at ændre sig indenfor de næste fem år

Fra 2025 skal alle EU-medlemslande have implementeret et såkaldt udvidet producentansvar. Det betyder, at producenterne bliver ansvarlige for deres produkt og emballage i hele deres levetid, hvilket bl.a. resulterer i, at producenterne får regningen og ansvaret for affaldsbehandling af deres emballageaffald og oprydning i natur og miljø.

Det udvidede producentansvar betyder, at virksomhederne med fordel bør begynde at interessere sig for løsninger med fokus på genbrug, og her er det især løsninger som reCIRCLE systemet, industrien kan blive inspireret af.