Nyheder

Kort notat om plastikemballage og madspild

Den udbredte brug af plastikemballage bliver ofte begrundet med, at det er nødvendigt for at mindske madspild. Der er dog god grund til at udfordre denne præmis og i stedet undersøge, hvordan både emballageforbrug og madspild kan nedbringes. Over de seneste mange år er kurverne for både madspild og brugen af plastikemballage i Danmark og Europa begge steget stødt 1.

At der bruges plastikemballage til at pakke vores varer ind synes altså ikke at være effektivt til at nedbring mængden af madspild.
Tværtimod peger nyere studier i retningen af, at emballage slet ikke forlænger holdbarheden af fødevarer, men i nogle tilfælde omvendt er med til at forværre madspildsproblemet 2.

At sætte lighedstegn mellem brug af emballage og mindre madspild er derfor at forsimple to komplekse problemer i vores fødevaresystem. Vi bør hellere stille andre spørgsmål som for eksempel, hvor langt vi egentlig skal acceptere at vores mad skal transporteres? Skal vi kunne købe alle typer råvarer året rundt? Skal vi fortsat forvente, at supermarkederne bugner af forskellige varer fra de åbner og helt til efter lukketid? Er det producenterne, der ved at pakke varerne ind i emballage skal kunne bestemme, hvor meget mad vi putter i indkøbskurven? Og skal vi acceptere, at plastikindpakning åbenbart vurderes at være den eneste måde, hvorpå de økologiske frugt- og grøntsager kan adskilles fra de konventionelle, når butikkernes grøntafdelinger for eksempel kunne indrettes anderledes, eller de konventionelle varer kunne pakkes ind i stedet for?

Det største madspild sker i processen fra at maden produceres til det sælges – altså før det når forbrugerne i supermarkedet 3. Alligevel er fokus oftest på forbrugeren og det madspild, der sker i de private hjem og på indkøb i supermarkederne. Der er i høj grad behov for at rette fokus mod hele fødevaresystemet og ikke mindst produktionen og distribution af madvarer – såvel som af mademballage.

Og endelig bør man kigge nærmere på de nye innovative måder at lave emballage og adskille økologiske varer fra konventionelle på. Herunder f.eks. spiselige, usynlige emballager og metoder til lasermærkning af frugt og grønt 4.

1: https://noah.dk/sites/default/files/2018-05/NOAH_Madspild%20og%20plastemballage_Apr18_2.pdf ,
https://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2020/12/978-87-7038-246-5.pdf
2:https://wrap.org.uk/sites/default/files/2022-02/WRAP-Reducing-household-food-waste-and-plastic-packaging-Summary.pdf
3:https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Madspild.aspx
4: https://fortune.com/2020/09/21/apeel-cucumbers-walmart-plastic-food-waste/, https://www.theguardian.com/sustainable business/2017/jan/16/ms-and-swedish-supermarkets-ditch-sticky-labels-for-natural-branding