Artikler
En grønnere jul, der får klimaenglene til at synge julen ind

Julen kan belaste budgetkontoen. Den kan også koste dyrt på klimakontoen, når julens forbrugerræs går igang. Få her 6 tips til hvordan du kan gøre julen mere bæredygtig med fokus på genbrug.
Ligningen for at få en grønnere jul betyder nødvendigvis ikke, at samværet og nærværet med venner og familie behøves at blive skrevet ud, for at regnestykket går op. Tværtimod. En grønnere jul kan give dig rigtig god mulighed for gå kreativt til værks og finde på alternative løsninger, der kan mindske klimaftryk og plastikaftryk i julen. For om du er en klimanisse eller ej, så kan vi alle gøres vores til gavn for både klima og miljø, uden at gå på kompromis med den årlige julehygge, som højtiden bringer med sig.
Her får du 6 råd til, hvordan du gør højtiden lidt grønnere:
1. Brug dit juletræ igen og igen
Juletræet er jo det dekorative midtpunkt til jul. I Danmark sælges der omtrent 1.500.000 træer. Nogle bliver efterfølgende brugt til kystsikring, nogle til berigelsesmateriale i zoologiske haver, men en stor del bliver afbrændt. En god mulighed og CO2-besparende alternativ er at leje et juletræ, eller købe et juletræ i potte. Hvis du lejer et juletræ, kan det blive leveret og afhentet ved din dør, og plantet ud igen efter brug. Hvis du køber det i potte kan du eksempelvis selv plante det ud i haven indtil næste år, eller lade det stå i potten i haven. På den måde kan det bruges igen og igen. Her på billedet kan du se vores lejede juletræ – fra 100%Øko – som står på Plastic Changes kontor (snart bliver det pyntet med genbrugsjulepynt).

2. Køb julegaver i genbrug
Hvilken bedre følelse findes der, end at kunne give en unik julegave til en man holder af med god samvittighed? Genbrugsbutikker er det rene guld, når det kommer til at finde unikke julegaver – din mor vil elske det fine smykke eller bordlampe, din bror har længe ledt efter den bog-klassiker, din far bliver så glad for den vinyl, og din lille niece opdager aldrig, at legetøjet ikke kom i en ny indpakning. Genbrugssager behøves bestemt ikke at være udslidte, ildelugtende ting, da du sagtens kan finde fantastiske brugte ting både online på eksempelvis Morfars Moustache, Veras Vintage, Den Blå Avis, Trendsales / Tradono, og i genbrugsbutikker såsom Røde Kors, Blå Kors, Folkekirkens Nødhjælp eller Kirkens Korshær, blot for at nævne nogle få.
3. Bæredygtig indpakning
Gaveindpakning fylder utrolig meget i julesæsonen – faktisk så meget, at nogle optællinger viser, at omtrent 825.000 kg. gaveindpakning bliver smidt ud i juledagene. Det er rigtig meget indpakning, som oftest ikke kan sorteres som papir, og derfor ender som restaffald. Hvad med i stedet at bruge indpakning, der kan genbruges? Eksempelvis kan man pynte en gammel skoæske, eller finde noget farverigt tekstil, som modtageren kan gemme til årene efter. Ovenfor kan du se hvordan en medarbejder i Plastic Change har brugt en papirspose fra tidligere indkøb, pressede nedfaldne blade, lidt snor, og et hjemmelavet kort til julepakken – og dermed slipper for at købe nyt.

4. Køb en gave, der kan hjælpe til en mere bæredygtig hverdag
Designeren Simon Holst laver en række af fine og informative plakater, om alle de små ændringer og justeringer, man kan lave i sin hverdag for at blive mere bæredygtig. Samtidig donerer Simon Holst penge til Plastic Change, Verdens Skove, Red Orangutangen og Den Danske Naturfond. Vi har selv været med til at udvikle ‘Spar på plastikken’ eller ‘Single Use Sucks’-plakaterne, men han laver flere andre klimaplakater, som eksempelvis ‘Sådan bevarer du de 7 verdenshave’ og ‘25 måder at hjælpe klimaet’.

5. Giv en gave, det støtter et godgørende formål
I forlængelse heraf kan du vælge at købe et medlemskab til en af de ovenstående organisationer afhængig af din hjertesag. De fleste NGO’er og foreninger giver mulighed for støtte på den ene eller anden måde, så det er bare om at vælge et godt formål. Husk på at nævne til vedkommende, at det kan forpligte økonomisk, så du kan overveje om det i stedet skal være en enkeltstående donation.
6. Tænk over kemien i dine gaver
Det er en god idé, at du tænker dig om en ekstra gang, når du shopper online udenfor EU. For din julegave købt i en netbutik udenfor Europas grænser kan nemlig indeholde skadelige kemikalier, da lande udenfor EU ikke er underlagt de samme skrappe kemikalieregler. Der kan eksempelvis være risiko for, at der er ftalater i plastikfigurer til børn, et kemikalie, der ellers er forbud mod i Danmark. Børn er mere følsomme for overfor skadelige kemikalier end voksne, så gå en stor bue udenom det billige, sundhedsskadelige legetøj, der bliver fragtet fra ikke-europæiske lande.
