Artikler
Danmark svigter global havbeskyttelse
I disse dage deltager Plastic Change på den globale Our Ocean Conference 2017 på Malta med EU som vært. Regeringsledere, højt placerede ministre, dronninger og prinser fra hele verden, heriblandt de andre nordiske lande, mødes for at præsentere deres løsninger på, hvordan vi passer på vores allesammens hav. Både når det gælder forurening som plastik i havet, overfiskning og klimaforandringer
Men Danmark er end ikke nævnt på listen over højt profilerede deltagere. Vi er repræsenteret ved et par embedsmænd i Søfartsstyrelsen – og så Plastic Change, som er kommet på eget initiativ.
Tilsagn om havbeskyttelse
Jeg er begejstret, indimellem fortvivlet over den tilstand, vores hav befinder sig i. Men så fylder biologiens dronning, Sylvia Earle, og Prince Charles mig med håb, når de taler på vegne af havets skrøbelighed og skønhed og råber de kommende generationer, firmaer der forurener og verdens politikere op fra scenen på årets Our Ocean conference.
Vi er på Malta. Det lille land der netop har annonceret fra scenen, at de vil frede 30 procent af deres havområder – i 2018! Her gælder det om “commitment. Det, vi oplever på konferencen, er en lang række tilsagn fra regeringer, regioner som EU, industrier og NGOer. De giver håb – de mange positive tilkendegivelser, der skal beskytte havet imod plastikforurening og mere end det: beskytte havet imod plastik, overfiskning og effekter af klimaforandringerne.
“Vi undrer os i Plastic Change over, at et land som Danmark, der er omgivet af hav og med en befolkning, der er tæt knyttet til havet og har en lang tradition for miljøbeskyttelse ikke viser større interesse og ansvar for at blande sig i debatten”
Hvor er Danmark?
Jeg er begejstret, men hvor er Danmark, mit land, med den næstlængste kyst i verden i forhold til sin størrelse? Vi undrer os i Plastic Change over, at et land som Danmark, der er omgivet af hav og med en befolkning, der er tæt knyttet til havet og har en lang tradition for miljøbeskyttelse ikke viser større interesse og ansvar for at blande sig i debatten og give tilsagn om, hvordan vi beskytter havet og dets økosystem.
Ivrige svenskere
Vores nordiske kollegaer giver den, med Sverige i spidsen, max gas og kommer med en række tilsagn om at beskytte havet. De har afgivet løfte om halvanden milliard kroner til havbeskyttelse. Danmark lover og siger ingenting. Men jeg nægter at tro, at Danmark har meldt sig helt ud. Jeg tror, at vi af uransagelige årsager har “glemt”, at det stærke Our Ocean initiativ, startet af John Kerry I 2014, er nutidens vindue, en af nutidens stærke drivkræfter i havbeskyttelsen.
Plastic Change forpligter sig
I år har Plastic Change afgivet det tilsagn, at vi vil fortsætte Ekspedition Plastik fra Hawaii til Asien for at sætte maksimal fokus på, at fire asiatiske lande tilsammen udleder over 40 procent af verdens plastikforurening; Indonesien, Kina, Filippinerne og Thailand.
Vi vil, som alle de andre, gerne komme med endnu større tilsagn næste år, for det er hele ideen med konferencen. At vi tilslutter os og lover at handle på problemet. I vores hav. Jeg opfordrer på det kraftigste til, at Danmark kommer ind i kampen næste år. Havet er vores spisekammer, vores legeplads, vores lunger og uden et sundt, bæredygtigt hav er vi på den. Kom så Danmark!