Pressemeddelelser

Animationsfilm skal skabe en ny fortælling om plastikkrisen

Hvem har ansvaret for plastikforureningen, hvorfor bliver den ved med at stige, og hvad skal der til for at stoppe den? Seks nye animationsfilm fra Viborg Animationsskole skal være med at bære en ny fortælling om plastikkrisen ud i verden om, hvor nøglen til problemet ligger gemt.

Plastikforurening er en af nutidens og fremtidens mest presserende miljøproblematikker, og den stigende produktion af engangsplastik er i gang med at sætte permanente spor på kloden. Engangsplastik er et systemisk problem, der er med til at udsulte klodens begrænsede ressourcer og bidrager samtidig til den stigende plastikforurening. Løsningerne findes højere oppe i værdikæden, ved at brands og virksomheder tager ansvar for at stoppe brugen af engangsplastik og engangsemballage – og dermed sætter en stopper for den engangskultur, der fråser med klodens ressourcer og forurener.

Det formår 6 små animationsfilm næppe at gøre alene. Men de kan være med til at flytte debatten om, hvad plastikproblemet egentlig handler om, og hvem der er ansvarlig for at løse det – og løse det på det rigtige sted i værdikæden. Indtil nu har debatten omkring plastikforurening været domineret af samtalen om, hvad den almindelige borger kan gøre for at mindske forureningen. Men vi løser ikke ressource-og plastikforurenings krisen med et fokus på et større forbrugeransvar, mere sortering eller bedre genanvendelse. I stedet skal vi ophøre med at producere plastik til engangsbrug, og dette kan kun ske ved, at virksomhederne tager reduktionsansvaret på sig, og gør op med at producere produkter, der understøtter engangsbrug.

Animationsfilmene er lavet med henblik på at kommunikere omkring et seriøst emne på en sjov og engagerende måde. Animations-genren er særligt velegnet når det kommer til at simplificere komplekse budskaber og kommunikere dem bredt da den menneskelige hjerne behandler visuel data og billeder 60.000 gange hurtigere end tekst.

Første animationsfilm lanceres i kølvandet på World Cleanup Day, hvor hele verden har mobiliseret til verdens største oprydning og taget det ansvar på sig, som man nu engang kan som borger. I den første film møder vi den flittige miljøforkæmper Little Jimmy, der netop er ude og samle affald i naturen – men som må indse, at han er oppe imod en endeløs strøm af plastik, så længe virksomhederne ikke tager deres ansvar på sig for at udskifte engangsplastik og skifte til genpåfyldelige emballager, der er indtænkt i et system, hvor de har en værdi, vaskes op og bruges igen og igen.

Først når virksomhederne forstår, at deres ansvar for ressourcespild og plastikforurening handler om at udskifte engangsemballager med genopfyldelige emballager, begynder vi at tage livsgreb med den globale plastikkrise – og ikke før.

Resten af 2020 vil Plastic Change udgive yderligere fem animationsfilm, der skal skabe en ny fortælling om plastikkrisen. De handler alle om at påvirke den fortælling om plastik, som er dominerende lige nu, hvor fokus er på håndtering af ubæredygtige mængder engangsplastik, og rive problemet op ved roden. Hjælp os med at udbrede den nye fortælling om plastikkrisen og hvordan den løses ved at dele animationsfilmene på sociale medier. På den måde kan vi skabe den globale bevidsthed og det pres, der skal til for at industrien og politikerne lytter.

Fremstillingen af animationsfilmene

52 studerende fra The Animation Workshop, VIA University College i Viborg har brugt halvdelen af deres 2. år på deres bacheloruddannelse på at producere 6 film til Plastic Change, hvor én af læringsobjekterne var at arbejde sammen med en klient om at formidle et godtgørende budskab.
Viborg er blevet udpeget som Nordens første UNESCO CREATIVE CITY inden for Media Arts, en optagelse byen primært har fået på baggrund af deres styrkeposition indenfor animation og visuel formidling. UNESCO er bl.a. funderet i FN´s verdensmål og stærke værdier som inklusion, kvalitetsuddannelse og bæredygtighed og vi er derfor stolte over at vores studerende kunne bidrage med disse 6 film.