Nyheder
Åbent brev til miljøminister: DK bør sikre, at børns legetøj er fri for farlig kemi på EU-plan

Kære miljøminister Magnus Heunicke,
De igangværende forhandlinger mellem EU Rådet, Parlamentet og Kommissionen om revisionen af lovgivningen om legetøjssikkerhed er af afgørende karakter.
Revisionen foretages, fordi det er tydeligt, at den nuværende lovgivning ikke i tilstrækkelig grad beskytte børn mod skadelige kemikalier i legetøj1. Børn er den mest sårbare gruppe i vores samfund, når det kommer til skadelige kemikalier, da deres kroppe stadig er under udvikling. Deres hjerner, immunsystem og hormonsystem er meget skrøbeligt og kan let påvirkes af selv en lille eksponering for skadelige kemikalier.
Derfor er det helt afgørende, at legetøj omfattes af det højeste niveau af beskyttelse i den nye forordning. Derfor opfordrer vi til, at du aktivt går ind i forhandlingerne og arbejder for at sikre det højeste niveau af beskyttelse af vores børn og deres familier mod skadelige stoffer i legetøj. Det er afgørende, at revisionen af forordningen om legetøjssikkerhed omfatter følgende:
Et forbud mod evighedskemikalierne PFAS
Vi har allerede lovgivning, der kræver at fødevareemballage skal være fri for PFAS, og vi forstår ikke, at de samme krav ikke gælder for legetøj. Det er velkendt for alle, at børn er i helt tæt kontakt med deres legetøj og også ofte putter det i munden.
I 2020 gik Danmark som det første land i EU forrest med et forbud mod PFAS i fødevareemballage, og sidste år fulgte EU trop med lignende lovgivning.
Det er vores klare opfordring, at den samme tilgang bør anvendes i forordningen om legetøjssikkerhed, så PFAS fjernes fra legetøj. Dette har man allerede gjort i en række amerikanske stater, og et stigende antal virksomheder producerer PFAS-frie legetøjsprodukter.
Et forbud mod bisphenoler som gruppe
Der findes omkring 150 bekymrende bisphenoler2, og mange er blevet fundet i legetøj. I nogle tilfælde op til seks forskellige bisphenoler i et enkelt stykke legetøj. Bisphenoler er blevet fundet i urinen hos børn i hele Europa, og vi ved, at deres hormonforstyrrende virkninger kan føre til bl.a. udviklingsproblemer, fertilitetsproblemer, fedme og kræft3.
Der er to vigtige grunde til, at vi er nødt til at forbyde disse kemikalier som en gruppe. For det første for at fremskynde indsatsen, da det ville tage EU årtier at begrænse hver enkelt bisphenol individuelt. For det andet for at undgå substitution – den velkendte proces, hvor industrien erstatter en skadelig bisphenol med en anden, der er lige så skadelig, men som ikke er forbudt endnu.
Nogle interessenter hævder, at EUs kemikalielovgivning REACH er et bedre sted at beskytte børn mod bisphenoler i legetøj.
Virkeligheden er dog en anden, da det er uklart, hvornår der vil blive taget yderligere skridt mod bisphenoler under REACH. EU-Kommissionen har sagt, at den vil undersøge en potentiel begrænsning af bisphenoler, der påvirker menneskers sundhed, afhængigt af resultatet af et tysk forslag om begrænsning af visse bisphenoler. Det tyske forslag om begrænsning er dog blevet trukket tilbage, hvilket betyder, at der ikke vil ske noget i de kommende år.
I mellemtiden ved vi allerede, at mindst 34 bisphenoler muligvis skal begrænses på grund af deres interferens med hormonsystemet og virkninger på reproduktionen, som fremhævet i en rapport fra Det Europæiske Kemikalieagentur (2).
Kemikaliebegrænsningen bør omfatte alle de mest skadelige kemikalier
Alle de mest skadelige kemikalier skal begrænses fra legetøj, herunder fem fareklasser, der ikke er medtaget af EU-Kommissionen eller Rådet: Kemikalier, der er persistente, bioakkumulerende, mobile og giftige samt kemikalier som er hormonforstyrrende i miljøet(2). Alle disse kemikalier er defineret som ”de mest skadelige kemikalier” i dokumenter fra Kommissionen og hører derfor ikke hjemme i legetøj.
Rådet tilsluttede sig4 Kommissionens erklæring om, at persistente, bioakkumulerende og giftige kemikalier ikke bør være til stede i forbrugerprodukter, herunder legetøj. Derfor er vi overraskede over, at Rådets forhandlingsmandat om forordningen om legetøjssikkerhed ikke afspejler denne linje.
Inddragelse af forsigtighedsprincippet i den operationelle del af loven
Inddragelse af forsigtighedsprincippet vil sikre, at virksomheder og Kommissionen tager fuldt hensyn til princippet, når de træffer beslutninger.
Vi håber, at du som Danmarks miljøminister vil gå forrest i arbejdet for at sikre det højeste beskyttelsesniveau for børn i overensstemmelse med den tilgængelige videnskabelige dokumentation5 og af hensyn til børns ret til ikke at blive eksponeret for skadelige kemikalier.
På forhånd tak for din opmærksomhed på denne sag.
På vegne af Plastic Change,
Malene Høj Mortensen
Politisk chef
mail: mhm@plasticchange.org
Kilder:
1: European Commission (2020), Evaluation of the Toy Safety Directive
2: European Chemicals Agency (2021), Assessment of regulatory needs
3: ECHA (2025), Bisphenols Bisphenols – ECHA (europa.eu)
4:Council (2021), Conclusions – Sustainable Chemicals Strategy of the Union: Time to Deliver
5:European Society for Paediatric Endocrinology (2024), Statement in the context of the ongoing trilogue negotiations