Guide
7 tips til plastik på badeværelset

Vi har her samlet 7 anbefalinger til dig, så du kan undgå spredning af mikroplastik og skadelige kemikalier, som er en del af plasten, til natur og miljø fra dit badeværelset.
1. Undgå produkter med tilsat mikroplastik

Selvom tilsat mikroplastik i pleje- og makeup-produkter blev forbudt i EU sidste år, så er udfasningsperioden op til 12 år lang.
Derudover er tilsat mikroplastik lovligt mange steder uden for EU, hvorfor produkter købt online kan indeholde mikroplastik.
Endelig kan der være ingredienser, som potentielt kan være plastik, f.eks. i flydende form, som ikke omfattes af lovgivningen.
Vi vil derfor anbefale dig at bruge app’en Beat the Microbead, så du sikrer dig, at dine plejeprodukter og kosmetik ikke indeholder tilsat mikroplastik i nogen form.
2. Gå genbrugsvejen med plejeprodukter

Der findes rigtig mange engangs-plejeprodukter bl.a. vatpinde, vatrondeller, vådservietter og engangsskrabere.
Her kan du gå efter produkter, der kan bruges mere end én gang. Langt de fleste produkter findes i dag som genbrugelige produkter, hvilket betyder, at de blot skal vaskes, og så kan de bruges igen. Det gælder både ørerensere, rondeller, barberskrabere og vaskeklude.
3. Vælg genbrugelig bind og bleer

En af de helt store syndere af engangsplastik på badeværelset er bind og bleer. Derfor kan du med fordel udforske nogle af de mange muligheder for genbrugelige alternativer.
Bind og tamponer kan skiftes ud med menstruationstrusser eller -kop, og moderne genbrugsbleer kan i dag købes med et engangsindlæg, der smides ud efter brug. Selvom bleerne så ikke er 100% genbrugelige, så mindsker det affaldsmængderne betydeligt.
4. Prøv at gå uden om produkter i plastik

Vi er ikke fortalere for at bytte plastik ud med et andet materiale, men fx sæbebarer og shampoobarer, skulle holde længere end flydende sæbe. Derfor kan den slags produkter med fordel byttes ud, så du på den måde sparer kloden for endnu en beholder af plastik.
5. Vælg produkter og butikker, der tilbyder genpåfyld og spar på emballagen

Der findes flere forskellige butikker, der tilbyder, at du kan få genopfyldt din emballage f.eks. shampoo og andre hårprodukter.
Gå derfor efter produkter, der kan påfyldes igen og igen.
6. Toilettet er kun til tis, lort og toiletpapir

Smid aldrig bind, tamponer, vådservietter, vatpinde og andet end hvad der kommer ud af din krop og toiletpapir i kummen.
Produkterne risikerer at være lavet af eller indeholde plastik, f.eks. vådservietter, bind og tamponer, og plastik kan renseanlæggene ikke filtrere fra eller nedbryde, og så siver der altså plastik og mikroplastik ud i naturen.
Samtidig risikerer du at tilstoppe eller forstyrre kloaksystemer og anordninger på renseanlæg ved at smide sådanne produkter i toilettet.
7. Ekstra fif til småbørnsforældre – Genbrug poser i toiletspanden

Småbørnsforældre kender helt sikkert til at få beskidt tøj hjem i en lille plastikpose fra vuggestuen eller børnehaven. Lige præcis den slags poser passer perfekt til de fleste toiletskraldespande, og den kan med fordel bruges hertil.
Men hey – hvis du følger alle ovenstående tips, så har du slet ikke brug for en skraldespand på dit toilet.