gode løsninger

Hvis vi holdt op med at producere og bruge plastik, ville vi kunne stoppe plastikforurening, bremse klimaopvarmning, spare på Jordens ressourcer… og sandsynligvis undgå en lang række sundhedsproblemer.

…så enkelt er det desværre ikke.

HVORDAN LØSER VI

PLASTIKPROBLEMET?

Plastik er overalt i vores liv og det er ikke realistisk at tro, at vi kan klare os uden – i hvert fald ikke i den nærmeste fremtid. Tænk på den plastik, som redder liv på hospitalerne, den som er i din computer, eller din families bil.

Det giver god mening at bruge plastik i nogle situationer, men der er også rigtig meget plastik, som vi kan undvære.

Og det er her vi skal starte: vi skal droppe al den plastik, som vi ikke absolut har brug for. Dernæst skal vi holde op med at producere plastik til engangsbrug og i stedet kun producere plastik der kan genbruges, og til sidst skal vi sikre, at den plastik vi producerer også kan genanvendes.

Rækkefølgen ser sådan ud:

Reduktion og genbrug

Når vi producerer mindre plastik, får vi færre problemer med plastik. Og når vi sikrer, at al plastik kan genbruges mange gange, i stedet for blot én gang, så behøver vi ikke producere så meget plastik. Et eksempel kunne være en kaffekæde, der erstatter deres engangs-to-go-kopper med vaskbare og genbrugelige to-go-kopper. Det er også en form for reduktion, uden at vi skal undvære kaffen på farten - Det er da smart!

Genanvendelse

Alle vores plastikprodukter og -emballager skal designes til genanvendelse, når de ikke længere kan genbruges. Desværre genanvendes kun lidt af vores plastik i dag (under 25% i Danmark for emballager og under 10% globalt). Det er spild af ressourcer.

Oprydning

Vi skal selvfølgelig også fokusere på at få ryddet så meget som muligt af det plastikaffald op, som allerede er endt i naturen. Men vi ernødt til at få styr på at reducere, genbruge og genanvende allerførst. Ellers skal vi jo blive ved med at rydde op for evigt.

Vidste du?

GENBRUG betyder at bruge et produkt til samme formål igen (f.eks. din drikkedunk).

GENANVENDELSE indebærer nedbrydning af et produkt, f.eks. plastik, ved at smelte det om. Selvom genanvendelse er smart, kræver den betydelig energi og vand. Desuden er det kun muligt få gange, da plastikkens kvalitet forringes ved hver proces. Alligevel er det bedre at genanvende end at forbrænde.

Politikerne er de voksne, der laver reglerne for, hvad der må laves af plastik og hvad der ikke må. De har allerede forbudt nogle engangsplastik-produkter som sugerør og vatpinde, hvilket har været meget effektivt.

For dig betyder det ikke så meget: du kan stadig få renset dine ører, bare med vatpinde, hvor skaftet er lavet af papir, og du kan stadig nyde din favorit drik, bare med et papsugerør.

Politikerne skal også sørge for, at vi genbruger mere plastik. Det betyder, at vi ikke bare smider tingene væk, men vasker og genbruger dem. Det kunne være tallerkener, bestik og glas i skolen eller tomme flasker og isbøtter fra dagligvarebutikker, der bliver renset og fyldt op igen.

Og så er der virksomhederne! De skal stoppe med at lave ting af dårlig kvalitet, der kun kan bruges én gang. I stedet skal de lave produkter, der kan genbruges, så vi bruger mindre plastik.

Hvad kan jeg gøre selv?

FAQ: Få svar på mange flere spørgsmål omkring plastikproblemet i vores FAQ