Plast_under_vandoverfladen.jpg

Plastik i tøj er en stor udfordring. Du kan hjælpe.

Der findes nogle studier der viser at én tøjvask kan udlede op mod tyve millioner syntetiske plastfibre til havmiljøet. Syntetisk tøj kan blandt andet være tøj der indeholder polyester, polyamid (nylon), elastan eller akryl. Almindelig tøjvask i hverdagen er således et væsentligt bidrag til de plastiksupper, vi i dag finder i havmiljøet og et af de problemer vi skal have løst for at knække den stigende kurve for plastforureningen af havene. Plastfibre udgør en trussel mod vores økosystemer, på samme måde som mikroplastik, ved at de udledes i vores spildevand og ikke bliver filtreret væk i vores rensningsanlæg (grundet dets lille størrelse) - og hermed ender i vores have, hvor det forveksles med rigtig føde af mindre dyr og havets filtratorer (eksempelvis muslinger).

 

Vi har sammensat 7 gode råd til hvordan man kan have mere skånsomme tøjvaske med mindre plastikforurening - og følger du linket kan du nemt printe arket ud og hænge det op derhjemme på vaskemaskinen.

 

I samarbejde med Plastic Soup Foundation i Holland (initiativtager) og Plastic Pollution Coalition, er Plastic Change desuden partner på en international kampagne med navnet Ocean Clean Wash. Her beder vi organisationer og firmaer underskrive en aftale om at bekæmpe udledning af plastik fra tekstilvask. Tøjfirmaet G-Star og Danish Fashion Institute har som de første signeret aftalen sammen med flere end 100 organisationer fra hele verden, herunder Greenpeace, 5Gyres, Surfrider Foundation, og musikere som Jack Johnson og verdenskendte marine biolog Sylvia Earle.

 

Hvis dit firma eller din organisation er interesseret i at medvirke i kampagnen, så kontakt projektleder Anne Aittomaki på aa@plasticchange.org