TEST_Høj oplosning skal findes_Mikroplast på finger.jpg

App'en 'Beat the Microbead' fortæller, om der er plastik i dine plejeprodukter

Når du bruger skrubbecreme, barberskum, hårprodukter, make-up eller andre kosmetiske produkter, risikerer du at forurene vores miljø med mikroplastik. Mikroplastik er små plastpartikler, som ikke nedbrydes i naturen og er til skade for havlevende dyr*. En skrubbecreme kan indeholde op til flere hundrede tusind stykker mikroplastik, og forskere estimerer, at op til 40 tons mikroplastik fra kosmetiske produkter udledes hvert eneste år alene til Det Baltiske Hav. I Danmark bruges årligt 29 tons mikroplastik til kosmetiske produkter, mens EU samlet set bruger 4130 tons årligt. En stor del ender i spildevandsslammet, hvoraf vi i Danmark spreder en stor del som gødning til marker, mens resten udledes videre til havmiljøet med spildevandet.

Heldigvis findes der naturlige alternativer til mikroplasten, og mange producenter har aldrig benyttet sig af mikroplastik, mens andre producenter allerede har udfaset eller er i gang med en udfasning. Men mikroplasten findes stadig i mange produkter, og det er svært som forbruger at gennemskue, hvordan man undgår det. Det gør vi nu noget ved, og vores mål er fuldstændig at stoppe udledningen af mikroplastik fra denne kilde – hurtigst muligt.

 

Vil du vide mere, så kig i vores Spørgsmål og Svar og se vores Litteraturliste med relevant forskning.

 

Artikel foto: Henrik Hamrén, Baltic Eye

Download app'en her
- gratis til Iphone, Android og Windows

Du kan downloade vores gratis app 'Beat the Microbead', som ved hjælp af en scanne-funktion guider dig som forbruger uden om plejeprodukter og kosmetik, der indeholder mikroplastik. Brugen af mikroplastik i plejeprodukter og kosmetik er fortsat fuldt lovligt i EU, og alle produkterne i app’en er dermed fuldt lovlige. 

Men indtil vi får et forbud, vil vi give de danske forbrugere et værktøj til nemt at kunne fravælge plejeprodukter, der forurener vores natur med mikroplastik.

 

Hvis et scannet produkt ikke genkendes, så kan du ved hjælp af app’en være med til at udbygge vores danske database.

http://get.beatthemicrobead.org

 

Klik på logoet for at komme til download siden.

Skriv under på et EU-forbud mod mikroplastik i plejeprodukter

Sammen med Det Økologiske Råd fører vi en kampagne og underskriftindsamling indtil slutningen af januar 2018, der skal give politiske indspark til debatten om brug af mikroplast i plejeprodukter og kosmetik.

 

Målet er, at der i EU kommer et forbud mod brugen af mikroplast i kosmetiske produkter. Med din underskrift vil vi påvirke den danske regering og specifikt fødevare- og miljøministeren, så der fra dansk politisk side arbejdes seriøst og aktivt for, at EU gennemfører en sådan lov. Vi sørger for, at din stemme bliver hørt i EU.

Bag om App’en

Den hollandske ngo Plastic Soup Foundation står bag udviklingen af App’en 'Beat the Microbead'. App’en er udkommet i mere end tyve lande, og den internationale kampagne mod mikroplastik i plejeprodukter og kosmetik støttes nu af over 85 ngo’er verden over. Plastic Change og Det Økologiske Råd står bag og administrerer den danske database, og vi samarbejder tæt med de øvrige europæiske ngo’er omkring et fælles forbud i EU.

Kig ind på app'ens egen side 'Beat the Microbead' og læs mere om den internationale kampagne, og hvordan App’en fungerer. Her kan også findes de komplette produktlister.

 

Flere anvendelige hjemmesider

Ønsker du at undgå andre problematiske ingredienser for miljø og sundhed i dine plejeprodukter, så kan du med fordel benytte app’en Kemiluppen udviklet af Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Bak endelig også op om Danmarks Naturfredningsforenings egen kampagne mod mikroplastik i naturen - læs mere her: Nej til mikroplast

 

Projektledere

Claudia Sick, Plastic Change, cs@plasticchange.org

Lone Mikkelsen, Det Økologiske Råd, lone@ecocouncil.dk 

Se vores Beat the Microbead kampagnefilm her.

Denne korte film, fortæller om arbejdet med den danske ’Beat the Microbead’ kampagne.