TEST_Høj oplosning skal findes_Mikroplast på finger.jpg

App'en 'Beat the Microbead' fortæller, om der er plastik i dine plejeprodukter

Når du bruger skrubbecreme, barberskum, hårprodukter, make-up eller andre kosmetiske produkter, risikerer du at forurene vores miljø med mikroplastik. Mikroplastik er små plastpartikler, som ikke nedbrydes i naturen og er til skade for havlevende dyr*. En skrubbecreme kan indeholde op til flere hundrede tusind stykker mikroplastik, og forskere estimerer, at op til 40 tons mikroplastik fra kosmetiske produkter udledes hvert eneste år alene til Det Baltiske Hav. I Danmark bruges årligt 29 tons mikroplastik til kosmetiske produkter, mens EU samlet set bruger 4130 tons årligt. En stor del ender i spildevandsslammet, hvoraf vi i Danmark spreder en stor del som gødning til marker, mens resten udledes videre til havmiljøet med spildevandet.

 

Heldigvis findes der naturlige alternativer til mikroplasten, og mange producenter har aldrig benyttet sig af mikroplastik, mens andre producenter allerede har udfaset eller er i gang med en udfasning. Men mikroplasten findes stadig i mange produkter, og det er svært som forbruger at gennemskue, hvordan man undgår det.

 

Med dette projekt sammen med Det Økologiske Råd er vores mål fuldstændig at stoppe udledningen af mikroplastik fra denne specifikke kilde – hurtigst muligt. Det har vi gjort ved at give danskerne app'en Beat the Microbead og presse på for dansk og EU-lovgivning.

 

Vil du vide mere, så kig i vores Spørgsmål og Svar og se vores Litteraturliste med relevant forskning.

 

Se forskellige film fra projektet længere nede på siden.

 

Foto øverst: Henrik Hamrén, Baltic Eye

Vi gjorde det! Se her i filmen vores mange successer og resultater i projektet.

Og se også en lille film om vores Beat the Microbead skulptur med alle de danskere, der bakker op omkring et forbud.

Download app'en her
- gratis til Iphone og Android

Du kan downloade vores gratis app 'Beat the Microbead', som ved hjælp af en scanne-funktion guider dig som forbruger uden om plejeprodukter og kosmetik, der indeholder mikroplastik. Brugen af mikroplastik i plejeprodukter og kosmetik er fortsat fuldt lovligt i EU, og alle produkterne i app’en er dermed - endnu - fuldt lovlige. 

 

Men indtil vi får et forbud, vil vi give de danske forbrugere et værktøj til nemt at kunne fravælge plejeprodukter, der forurener vores natur med mikroplastik.

Den danske database indeholder nu ca. 8000 screenede produkter, og ca. 25.000 danskere har downloadet app'en - det største antal på verdensplan.

 

Projektet havde fondsmidler til at opdatere app'ens database indtil slut 2017. Indtil nye midler er fundet, kan vi desværre ikke garantere, at databasen opdateres jævnligt med indsendte produkter.

http://get.beatthemicrobead.org

 

Klik på logoet for at komme til download siden.

Danskerne bakker op om EU-forbud mod mikroplastik i plejeprodukter

Sammen med Det Økologiske Råd har vi ført en kampagne og en underskriftindsamling, der skal give politiske indspark til debatten om brug af mikroplast i plejeprodukter og kosmetik. Mange tusinder danskere skrev under på vores underskriftindsamling med ønsket om et forbud. Er du én af dem, så tusind tak for din vigtige stemme og opbakning!

 

Målet er, at der i EU kommer et forbud mod brugen af mikroplast i kosmetiske produkter.

 

I #MyPlasticFace facebook-kampagnen tilkendegiver kendte personer som Anders Morgenthaler, Andrea Elisabeth Rudolph og Mogens Lykketoft, at de også bakker op om forbud.

 

Vores fokuserede kampagne og den store opbakning fra danskerne har sammen påvirket den danske regering til at arbejde seriøst og aktivt for, at EU gennemfører en sådan lov. Kampagnen har resulteret i, at et samlet dansk Folketing i et brev fra december 2017 opfordrer EU Kommissionen til at indføre en EU-lovgivning mod brugen af mikroplastik i plejeprodukter.

 

Vores mål er at fortsætte med at påvirke arbejdet i EU, indtil det lykkes at komme helt i hus med et forbud, og vi endeligt kan sætte en stopper for denne kilde til plastikforurening.

 

OBS: Underskriftindsamlingen er nu slut.

Bag om App’en

Den hollandske ngo Plastic Soup Foundation står bag udviklingen af App’en 'Beat the Microbead'. App’en er udkommet i mere end tyve lande, og den internationale kampagne mod mikroplastik i plejeprodukter og kosmetik støttes nu af over 85 ngo’er verden over. Plastic Change og Det Økologiske Råd står bag og administrerer den danske database, og vi samarbejder tæt med de øvrige europæiske ngo’er omkring et fælles forbud i EU.

Kig ind på app'ens egen side 'Beat the Microbead' og læs mere om den internationale kampagne, og hvordan App’en fungerer. Her kan også findes de komplette produktlister.

 

Flere anvendelige hjemmesider

Ønsker du at undgå andre problematiske ingredienser for miljø og sundhed i dine plejeprodukter, så kan du med fordel benytte app’en Kemiluppen udviklet af Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Bak endelig også op om Danmarks Naturfredningsforenings egen kampagne mod mikroplastik i naturen - læs mere her: Nej til mikroplast

 

Projektledere

Claudia Sick, Plastic Change, cs@plasticchange.org

Lone Mikkelsen, Det Økologiske Råd, lone@ecocouncil.dk 

Se vores Beat the Microbead kampagnefilm her.

Denne korte film, fortæller om arbejdet med den danske ’Beat the Microbead’ kampagne.