HenrikThumbsupFoto_ChrisJordan.jpg

Ekspedition Plastik tager pulsen på kloden

Vi ved at der årligt på jordkloden udledes 10 millioner tons plastik, - én lastbil i minuttet. Hvad er effekten af dette? Hvor fordeler plasten sig, og hvor meget af det finder vi på havoverfladen? Hvordan er situationen i og omkring de supper af plastik, der findes i verdenshavene? Det er hvad Ekspedition Plastik har udforsket, siden den lagde ud fra Danmark i 2014 på sin jordomsejling og til i dag, hvor den har sejlet fra Hawaii til Fransk Polynesien.

 

1. del: Ekspedition Plastik fra Danmark til Caribien

Organisationens ekspeditionsskib sejlede i 2014 ud på en 16.000 sømil lang ekspedition for, sammen med forskere, at dokumentere og ved selvsyn informere om problemets omfang. Det er essentielt for Plastic Change at løfte den viden der er nødvendig, for at vi kan vurdere problemets omfang.

 

Vi ved at plastikken med havstrømmene ledes ind i fem primære plastiksupper, der tilsammen udgør et areal på størrelse med Afrika. 

 

Der er en plastsuppe i Det Indiske Ocean, to i det nordlige og sydlige Atlanterhav og to i det nordlige og sydlige Stillehav. Den største samling plastik findes i det nordlige Stillehav, som Plastic Change har udforsket på den sidste del af Ekspedition Plastik - i tæt samarbejde med universiteter fra Danmark, særligt Roskilde og Aarhus universitet, samt USA.

Ekspeditionen har opnået direkte støtte fra blandt andre Den Blå Planet, Orients Fond og Kronprinseparrets fond.

 

Alle data deles med det amerikanske institut 5gyres, der er en primær partner for Plastic Change. På 5gyres samles data fra hele kloden og det opgøres ved hjælp af modellering, hvordan plastforureningen udvikler sig både i forhold til mængder og areal udbredelse.

 

2. del: Ekspedition Plastik til Hawaii

Ekspeditionen sejlede i 2016 ud i Stillehavet via Galapagos, op langs Mexico til Los Angeles. I slutningen af året fortsatte den tre uger på åbent hav fra Los Angeles til ø-gruppen Hawaii. Undervejs sejlede vi igennem det mest forurenede hav i verden. Flere hundrede tusinder stykker plastik pr. kvadratkilometer, driver rundt i havet nord for Hawaii. På hele turen udforskede og dokumenterede vi problematikken til brug for fremtidige videnskabelige artikler, debat- og feature artikler, blogs, foredrag, TV dokumentarer og undervisningsmaterialer. Et vigtigt formål med ekspeditionen har været at skabe øget opmærksomhed omkring plastik forureningen i havene og budskabet; “Yes to Plastic Free Oceans”.

 

På Hawaii mødtes vi med lokale organisationer, der fokuserer på problemet med plastik i havene. Her forskes i konsekvenserne for særligt havfuglene og de større marine pattedyr.

 

Med på denne sidste del af Ekspedition Plastik var dokumentarist Chris Jordan. Han er en del af et spændende hold bestående af forskere og dokumentarister, der arbejder tæt sammen. 

 

3. del: Ekspedition Plastik til Fransk Polynesien 

I begyndelsen af december 2017 har skibet sejlet med en besætning på 9 med kurs fra Hawaii mod Marquesas-øerne i Fransk Polynesien. De nåede frem mellem jul og nytår. På turen fandt de for første gang siden Ekspedition Plastik begyndte i 2014, en vandprøve der ikke indholdt plastikpartikler.