Hjælp med at stoppe industriens mikroplastikspild

1.-31. oktober 2021

Hop direkte til et emne:

Hvad er en nurdle?

Nurdles (også kaldet pellets) er små plastikkugler, der anvendes af industrien til at fremstille praktisk talt alle former for plastikprodukter. Men utilsigtede spild af de små plastikkugler under f.eks. transport, omlastning og produktion kan medføre, at de slipper ud i miljøet, og ofte skyller op på strande.

Hvorfor Great Nurdle Hunt?

Flere hundrede tusind tons nurdles fra industrien menes hvert år at gå tabt som følge af utilsigtede spild. Under Great Nurdle Hunt i 2020 fandt 225 oprydninger sted over hele verden, hvor man fandt plastikpiller i 87% af oprydningerne. Nurdles i havet kan tiltrække og “suge” miljøgifte og farlige kemikalier til sig, som dyrene får med, når de forveksler de små plastikpiller med mad. Når dyrene indtager nurdles og de dertilhørende kemikalier, bliver de samtidig også ført videre til os mennesker.

Det er tid til, at vi sætter ind nu og stopper industriens mikroplastikspild. Jo bedre dokumentation, og jo flere beviser vi har på dette forureningsproblem, desto bedre kan vi arbejde målrettet med løsninger og holde industrien ansvarlig.

> Læs mere om The Great Nurdle Hunt

Sådan deltager du

1

Find en strand

2

Gå på jagt efter nurdles

3

Del dit fund!

Det skal du bruge

  • Dig selv
  • En strand, flodbred eller flodmunding
  • Papir og blyant eller kuglepen
  • Mikroplastik ID-skema

Kend din nurdle, når du ser den

Nurdles kan ofte være svære at få øje på. De er meget små, og går ofte i ét med strandsandet, så hold godt øje, og sænk farten på din jagt!

Farve:
De fleste nurdles er gennemsigtige eller hvide, men får over tid et gulligt skær. Der findes dog også farvede, sorte og grå plastikpiller.

Størrelse og form:
Nurdles minder ofte om linser i formen, og måler ml. 3-5 mm i diameter.

Billede: Yvonne O

ID-skema

Brug ID-skemaet til at identificere nurdles og undgå forkerte indberetninger

Billede: Fidra

Del dine fund

Har du været på nurdle-jagt, eller fandt du nurdles på din seneste tur til stranden? Indsend dine fund (også meget gerne billeder heraf), og hjælp med at stoppe industriens mikroplastikspild.

Tusindvis af nurdle-fund er allerede blevet indberettet til det digitale kort. Dine resultater kan også komme med !

> Se kortet