Plastic Changer

Sport & Fritidsaktiviteter

Brug udendørsaktiviteter til at skabe fokus på plastikforurening

Hvad er bedre end at gøre noget godt for naturen, samtidig med, at du bruger din krop? Brug sport og fritidsaktiviteter til at skabe samling og fællesskab omkring plastik sagen. Det fungerer rigtig godt både for børn og for voksne.

At være ude i den natur, som vi værner så højt om, kan være med til at skabe et større fokus på plastikforurenings konsekvenser, og dermed også inspirere deltagere til at tage handling i deres egen hverdag.

Inspiration til hvad du selv kan gøre…

Ocean Run er et indsamlingsløb i Amager Strandpark arrangeret af nogle ihærdige Plastic Changers. For hver runde på 2 km som man løber valgte Ocean Run pigerne, at der skulle doneres et ubeskåret beløb til Plastic Change. I år deltog knap 800 løbere, der tilsammen fik samlet næsten 100.000 kr. (94.029 kr.) ind til Plastic Changes arbejde for mindre plastikforurening. Det er helt igennem fantastisk. Herudover, formåede Plastic Changerne desuden at anskaffe en lang række sponsorer af bæredygtige lækkerier, som gik til alle dem, der løb med. Læs mere om Ocean Run

Race for Oceans er en 10-dages stafet, der løber fra Sylt til Skagen, langs hele den jyske vestkyst. Stafetten, arrangeret af Plastic Changeren Signe Simonsen, sætter fokus på plastik-sagen, ved at kombinere gågang, løb, havkajak, SUP og svømning. Undervejs havde hun også arrangeret en række strandrensninger, og tre Walk & Talks om plastik. På den måde fik hun kombineret både sport, fællesskab og oplysning, der engagerede mennesker fra hele Danmark. Læs mere om Race for Oceans.

Midsummer Viking Challenge var et 24-timers Stand Up Paddle event, der fandt sted i juni 2019 ved Amager Strandpark i København. I hold, kæmpede de mange surfere om at padle flest omgange af en rute på 4,7 kilometer. Som aktive brugere af havet, havde Plastic Changerne bag Midsummer Viking Challenge blandt andet som mål at øge opmærksomheden på plastikforurening. De valgte herudover også at støtte Plastic Changes arbejde, ved at donere det enormt flotte indsamlede beløb på 75.000 kr., som resultat af de mange omgange der blev padlet. Læs mere om Midsummer Viking Challenge.

Plastic Changeren Mathias svømmerede fra Samsø til Røsnæs for at sætte fokus på plastikforurening. Det var en svømmetur på omkring 17 km. som han havde trænet op til i flere måneder. Undervejs samlede han det plastik op, som han mødte på sin vej. Desuden lavede han også en pengeindsamling, og var med i flere nyhedsmedier, for at sætte fokus på problemet.

Eller hvad med anderledes affaldsoprydning?

Sport og fritidsaktiviteter giver god anledning til at samles om en gang affaldsoprydning – og gør det bare lige lidt sjovere at samle affald ind!

Kombiner en udendørs sport med en affaldsindsamling. Tag en pose med i kajakken eller på løbeturen (plogging) næste gang du tager ud, og saml henfalden affald ind på din vej. Plogging er en løbetrend, hvor man kombinerer løb og affaldsindsamling, som eksempelvis i Garbage Run.

Du kan også arrangere en større offentlig begivenhed centreret omkring en udendørs aktivitet, hvor alle kan være med til at samle affald ind i den lokale skov, sø, eller strand. Tag eventuelt kontakt til din lokale kajak- eller surfklub, og hør om de kunne have lyst til at samarbejde ved at stille udstyr som kajakker og SUP boards til rådighed.

Ryd op under havoverfladen med dykning

Kender du til nogle ivrige dykkere, eller er du selv en del af en lokal dykkerklub, så arranger en lidt anderledes affaldsoprydning. Meget af det affald som udledes til søer, kanaler, og havet ender på bunden – ude af syne. Dykkere har derfor en unik mulighed for at bidrage til oprydning af affald i naturen. Du kan bruge vores generelle guide til affaldsindsamling, og herudover koordinere med dykkerne og din lokale dykkerklub. Se videoen hvor Plastic Changer’en Nadia, og hendes team i Aktion Amager, arrangerede sammen med en flok dykkere en oprydning af havnebassinene omkring Islands Brygge i København.

Oprydning ved Havnebassinerne i København – Aktion Amager 2018

Igår, lørdag d. 18 August, smed vi dykkergrejet og vores luftflasker over skulderen og drog ud med Islands Brygge for at deltage på hold 3 i "Aktion Amager". Projektet er skabt af én af de vildeste ildsjæle jeg har mødt, Nadia Braarup, som har stået i spidsen for indtil videre 3 store aktioner i kampen for et renere København. Det var både en stor ære og fornøjelse at deltage i projektet og ligeledes producere denne her film som viser hvor stor en forskel vi faktisk selv kan være med til at gøre i denne her kamp. Så hvis du vil være med til at deltage i kampen om et renere København, et renere hav og et renere Danmark, så tilmeld dig gruppen "Aktion Amager" på facebook.

Gepostet von Mick Friis Images am Sonntag, 19. August 2018
Video: Mick Friis Images

Dokumenter jeres plastik fund…

Som en væsentlig del i kampen mod plastikforurening, er dokumentation af al det plastik, som vi finder, med til at synliggøre hvor meget affald vi finder, og hvad slags affald, der ligger derude. Der findes flere app’s, hvori man kan notere sit fund i en portal, og hvis du har tid og lyst, så kan du dokumentere jeres plastikfund på app’en Litterati, som du kan hente her. Vi har også udarbejdet en simpel guide nedenfor til dig, om hvordan du kommer godt igang med app’en.

Ressourcer

Brug vores guides til at komme godt i gang