Nyheder

Take away på en smart måde

Take away er ofte lig med et stort plastikspild. Du bestiller en salat, og med i prisen får du ofte en masse plastikemballage, du kan smide i skraldespanden direkte efter, salaten er spist. Det må kunne gøres smartere, og det kan det også. Det beviser ‘Fresh Bowl’.

Fresh Bowl er en innovativ amerikansk virksomhed med en ny forretningsmodel, der tilbyder sunde take away frokost-løsninger. Det er smart nok i sig selv, men hvad der er endnu smartere er deres måde at gøre det på. Deres mad leveres nemlig i genbrugelige glasbeholdere, som efterfølgende returneres og anvendes igen. På denne måde undgåes plastikspild, der ellers er kendetegnet for take away. Det er et glimrende eksempel på én type genbrugssystem, der netop hindrer affaldskabelse, hvilket er den type løsninger verden i højere grad skal kigge i retningen af, eksperimentere med og udvikle på.

Hos Fresh Bowl fungerer det sådan at maden købes i en maskine, hvor man betaler for maden og betaler yderligere $2 i pant for glasbeholderen. De $2 får man igen, når man returnerer glasset i maskinen. Ifølge Fresh Bowl kommer 90% af glassene retur, hvilket indikerer, at systemet fungerer.

Hvis man følger Fresh Bowls eksempel, vil man kunne spare tonsvis af engangsemballage i plastik. Kunne det virke i Danmark? Det korte svar er JA, men der mangler aktører og virksomheder, der har modet til at eksperimentere med og investere i genbrugssystemer. Det handler om at starte i det små og finde en mindre “lukket” kontekst at prøve det af i. Tilgangen med genbrugssystemer inden for take away kunne eksempelvis prøves af på et universitet, en festival eller i en virksomhed. I det hele taget kunne det afprøves steder, hvor der anvendes store mængder af emballager i engangsplastik eller produkter i forbindelse med indtagelse af take away. Vi skal udvikle helt nye systemer for vores take away indtagelse, og her er systemtænkningen bag Fresh Bowls inspirerende.

I bund og grund handler det om, at vi skal finde et system, hvor vi undgår spild i forbindelse med take away. Og det er der mange eksempler på ude i verden, som vi kan lade os inspirere af i Danmark.

Billedet er lånt af The Spoon: https://thespoon.tech/fresh-bowls-vending-machine-dishes-healthy-food-and-uses-no-plastic-containers/