Nyheder

Takeaway behøver ikke skabe affald

Takeaway er ofte forbundet med et stort spild af engangsemballage. Du bestiller en salat, og med i prisen får du en masse plastikemballage, som du kan smide i skraldespanden så snart salaten er spist. Det må kunne gøres smartere. Og det kan det også, viser initiativet ‘Fresh Bowl’.

Fresh Bowl er en innovativ amerikansk virksomhed, der tilbyder sunde frokost-løsninger med en ny forretningsmodel. Det lyder smart nok i sig selv, men hvad der er endnu smartere, er måden de gør det på. Maden leveres nemlig i genbrugelige glasbeholdere, som returneres efter brug og benyttes igen og igen. På denne måde undgås spild af plastikemballage, som ellers er kendetegnende for takeaway. Løsningen er et glimrende eksempel på cirkulær økonomi, der hindrer affaldsgenerering, og det er netop løsninger som denne, verden i højere grad bør kigge i retning af, eksperimentere med og udvikle på.

Fresh Bowl er bygget omkring et lukket system, hvor man køber sin mad i en automat med genbrugelige glas. Når sulten er stillet, kan glasset returneres til maskinen, mod en $2 rabat på kundens næste måltid. Ifølge Fresh Bowl kommer 90% af glassene retur, hvilket indikerer, at systemet rent faktisk fungerer. Endvidere har systemet ifølge Fresh Bowl sparet 6.000 stykker engangsplastik fra at ende på lossepladserne.

Fresh Bowls mål er at have 50 automater i New York inden udgangen af 2020, og 100 medio 2021.
Billede: Fresh Bowl

Inspiration til danske brancher

Hvis andre følger Fresh Bowls eksempel, vil vi kunne spare miljøet for tonsvis af engangsplastik. ‘Kunne det virke i Danmark?’, er så det store spørgsmål: Det korte svar er JA. Men vi mangler at se eksempler på brancher og virksomheder, der har modet til at investere i og eksperimentere med genbrugssystemer. Man kunne starte i det små, og finde en “lukket” kontekst at afprøve det i. Det kunne for eksempel være et universitet, en festival eller en virksomhed. I det hele taget kunne det afprøves massevis af steder, hvor man fortsat anvender store mængder engangsemballage. 

I bund og grund handler det om at finde systemer, hvor vi undgår spild i forbindelse med vores forbrug. Og det er der mange eksempler på ude i verden, som vi kan lade os inspirere af i Danmark.