Artikler

Masseeksperiment er igang: Plastic Change uddanner børn og unge om plastikforurening

57.000 børn og unge fra 0.-9. klasse deltager i Astra’s Masseeksperiment, der i år går ud på at kortlægge plastforurening. Blandt andet bliver Plastic Change’s nyeste undervisningsmateriale, Plastikhelteskolen, brugt som en del af undervisningen om plastikforurening.

I de kommende uger er børn og unge, repræsenteret fra 92 ud af 98 danske kommuner, i fuld sving med at indsamle, sortere, identificere og registrere plastaffald i naturen. Det sker i forbindelser med, at Astra (det Nationale Naturfagscenter i Danmark) afvikler det årlige Masseeksperiment, som en del af Naturvidenskabsfestival for børn og unge.

I år er temaet for Masseeksperimentet ‘Plastforurening i vand’, hvor fokus er at kortlægge plastforurening i den danske natur. Aldrig har så mange klasser tilmeldt sig årets Masseeksperiment, og det er også første gang, at så mange klasser fra så mange kommuner deltager. Det gør samtidig årets Masseeksperiment til verdens første nationale, videnskabelige kortlægning af plastforurening. Ingen lande har hidtil været i stand til at kortlægge plastikforurening i hele landet – endda med samme videnskabelige metode.

“Vi får en betydelig større viden om plastik, der ender i den danske natur, ved hjælp af så mange elevers indsats”, siger Claudia Sick, miljøbiolog i Plastic Change. “Ved at have fingrene helt nede i mulden – eller rettere plastikken – bliver de unge langt mere bevidste og vidende om emnet, som vil påvirke deres egen adfærd omkring spild af plastik i naturen, derhjemme, på skolen og i samfundet. De vil formentlig også gøre forældrene klogere”, fortsætter hun.

I løbet af de næste tre uger vil alskens folkeskoleklasser derfor være ude og indsamle og registrere plastaffald og andet affald, som efterfølgende vil blive indberettet til det globale Marine Litter Watch – en europæisk database på affald.

Plastic Change var med ude, da en 8. klasse fra Munkekærskolen i Solrød var ude og lave feltarbejde i forbindelse med årets Masseeksperiment.

Undervisningsmateriale som del af eksperimentet

Også Plastic Change har bidraget til årets Masseeksperiment. I slutningen af august 2019 udkom det seneste undervisningsmateriale, Plastikhelteskolen, udarbejdet til folkeskolens 5.-6. klasser. Materialet er udarbejdet af Plastic Change i samarbejde med Plastindustrien og Det Økologiske Råd, og bruges blandt andet til at uddanne de klasser, der deltager i Masseeksperimentet, som ser det passende i forhold til alder og sværhedsgrad. Materialet handler om plastik og plastikforurening, og hvilke løsninger, der findes til problemet. Det bliver brugt som uddannende baggrundsmateriale, inden eleverne skal ud og lave egne feltstudier.

“I Plastic Change ser vi det rigtig vigtigt at uddanne og informere vores yngre generationer om plastikforurening således, at vi arbejder med problematikken og dens løsninger fra alle sider og niveauer. Vi bliver nødt til at bremse den uheldige stigning af plastikproduktion og plastikforurening, og det kan vi kun gøre ved, at vi også lærer børn og unge i en tidlig alder at passe på vores natur.” siger Henrik Beha, stifter af Plastic Change. “Det håber vi, at vores nyeste undervisningsmateriale om Plastikhelteskolen vil bidrage til. Det er hvertfald delt ud til 57.000 elever nu, så det er da en rigtig god start”, siger han.

Plastic Change har også udarbejdet andre undervisningsmaterialer blandt andet til ældre folkeskoleklasser og til gymnasiet.

Plastic Change var med ude, da en 8. klasse fra Munkekærskolen i Solrød var ude og lave feltarbejde i forbindelse med årets Masseeksperiment.

Brug for mere forskning på plastikforurening i Danmark

Årets Masseeksperiment er på mange måder et rigtig spændende projekt, både hvad angår at højne kvaliteten af den naturvidenskabelige forskning i folkeskolerne, men også på plastikproblematikken. Unge lærer at bedrive valid forskning, samtidig med, at de ser problemet med plastikforurening i øjenhøjde.

“Man hører ofte, at det er Asien man bør fokusere på, da det er dér problemerne er. Der er nemlig mange, der ikke tror at plastikforurening er et særlig stort problem i Danmark. Det er desværre ikke helt sandt. Plastikforurening ER også et problem i Danmark. Måske ikke i samme omfang, som i en række asiatiske lande, men ikke desto mindre et meget reelt problem herhjemme”, fortæller Claudia Sick.

Hvert år skyller der over 1.000 kg. plastik op på Vesterhavskysten. Og der er fundet mikroplastik i en stor andel af danske sild og skrubber. Astra’s Masseeksperiment vil bidrage til ny, vigtig viden om mængden af plastikforurening, og hvilken type plastik, der findes derude. På den måde får vi også et bedre billede af, hvor indsatserne bør ligge, for at forebygge endnu mere plastikforurening.