Velkommen til 2035

Du vågner op i en verden, hvor der ikke længere er noget, der hedder affald. Du lever i et grønt og bæredygtigt fællesskab, hvor intet går til spilde, og hvor alle ressourcer bliver brugt på ansvarlig vis.

En grønnere hverdag

I 2035 bliver mange af dine dagligvarer leveret direkte til døren i genbrugelige beholdere.

Når du har tømt dine beholdere, bliver nogle af dem afhentet og kørt videre til vask og genopfyldning. Du kan også bestille genopfyldning af varer hjemme hos dig selv.

I 2035 har du næsten ikke noget affald, fordi alle beholdere og alt emballage kan vaskes og bruges igen og igen.

Genopfyldelige fødevarebeholdere

Vores beholdere til fødevarer, både takeaway, fødevarer fra supermarkedet og to-go kaffen er i beholdere, som kan vaskes og bruges mange gange. Beholderne kan returneres i alle supermarkeder og returstationer, men ofte afhentes de bare hjemmefra ligesom affaldet blev afhentet derhjemme dengang i 2023.

Intelligente beholdere og grøn levering

I 2035 vil nogle fødevarebeholdere være intelligente. Det betyder, at de kan måle temperatur, sikre fødevarehygiejne og måske endda selv bestille genopfyldning.
Fremtiden inden for dagligvarelevering revolutioneres af selvkørende leveringsrobotter, der kører på vedvarende energi.
Med kortere leveringstid behøver du ikke bekymre dig om trafik eller parkering, og det passer fint, for i 2035 er det de færreste der har deres egen bil.

Billedet er skabt ved hjælp af kunstig intelligens

Onlinehandel i returkasser

Det er ikke kun fødevarer, der leveres i genopfyldelige beholdere. Når du fx bestiller tøj fra en af fremtidens webshops med genbrugstøj, så bliver det sendt i kasser og kuverter, som du returnerer, så de kan blive brugt igen og igen. I fremtiden er din affaldscontainer til pap derfor erstattet af en returcontainer, som sender kasser og beholdere retur, så de kan blive brugt flere gange.

Fremtiden er her allerede

Take away

Kan du forestille en fremtid, hvor din pizza leveres i en bakke, som kan afhentes, vaskes og bruges igen? Løsningerne på fremtidens take away er lige om hjørnet. Det gælder både kaffekoppen, sushibakken og ja, pizzabakken.

DAGLIGVARER

I fremtiden kommer du ikke til at skabe en masse affald når du handler i dit supermarked. Meget af indpakningen på frugt og grønt er væk, fordi vi får lokale varer og mælk, rengøringsmidler og ris køber du i emballager, som bliver afhentet vasket og genopfyldt. Løsningerne bliver allerede testet i dag i europæiske supermarkeder.

masonjar-refill
rezip.png

e-handel

I fremtiden kommer vi også til at handle online. Men det betyder ikke, at vi skaber en masse affald. Vores tøj, elektronik og andet kommer nemlig i kasser, som vi returnerer, så de kan bruges igen og igen. Faktisk kan du allerede i dag finde webshops, der bruger transportemballager, som kan returneres og bruges igen.

Plejeprodukter

I fremtiden vil plejeprodukter som shampoo, bodylotion og deodoranter, blive solgt i emballager som kan fyldes igen og igen. Måske fylder du selv op derhjemme med refill poser, måske returnerer du emballagen til producenten eller også går du ned i butikken og genopfylder. Der er mange muligheder og flere løsninger findes allerede på markedet.

pleje-refill
noun-group-2313435-E11383
Afspil video

Hvorfor skal vi tale om fremtiden?

Fremtidsscenarier er ikke forudsigelser, men snarere værktøjer til at forstå mulige veje, som fremtiden kan tage. Fremtidsscenarier hjælper os med at bryde ud af en lineær tankegang og åbner op for innovative ideer og handlingsmuligheder.

Fremtidsscenariet her på siden er ikke utopisk, men en fremtid der kan realiseres, hvis vores politikere tager klimakrisen alvorligt og laver store strukturelle og bæredygtige ændringer i vores samfund.

Vores arbejde med fremtiden

For at udnytte fremtidsscenarier effektivt er det vigtigt at involvere en bred vifte af interessenter, eksperter og perspektiver. Dette skaber en mere omfattende forståelse af muligheder og risici, og kan føre til mere holistiske strategier. Plastic Change inviterede derfor en bred gruppe af mennesker med forskellig baggrund til at deltage i samtaler om fremtiden, herunder kunstnere, arkitekter, sci-fi forfattere, antropologer og ingeniører.

En fælles tråd i alle deltagernes visioner var vægtningen af:

NÆRVÆR

I fremtiden er nærvær og relationer omdrejningspunktet for det gode samfund.

FORBUNDETHED

I fremtiden forstår vi, at vi er forbundet med hinanden.

NATUR

I fremtiden forstår vi (igen), at vi er en del af et økosystem, og vi respekterer de planetære grænser i forhold til vores ressourceforbrug.

Vores panel havde altså først og fremmest fokus på værdier, og ikke på teknologiske quick-fix løsninger.

Vores drømme om fremtiden kan hjælpe os videre

Fremtidsmetodik er en kraftfuld tilgang, der hjælper os med at bane vejen for en mere bæredygtig og succesrig fremtid.
Forestillinger og fantasi kombineret med fagkundskab muliggør både kreativitet, tilpasningsevne og informerede beslutninger, der kan skabe positive forandringer i en verden i konstant udvikling.

En særlig tak til